CBA SK, a.s.

Netradičný slaný hruškový koláč so syrom

Na koláč s priemerom 25 cm potrebujeme:

Na náplň potrebujeme:

 Postup:

  1. Najprv si pripravíme cesto. Múku, maslo, vajce a soľ spolu premiešame, pridáme trochu studenej vody (iba tak, aby sa dalo vypracovať cesto). Vypracované cesto prikryjeme fóliou a dáme na chvíľku do chladničky. Rúru si predhrejeme na 180o Keď je cesto vychladnuté, vyvaľkáme ho na tenkú placku, ktorou vyložíme koláčovú formu. Povrch cesta popicháme vidličkou. Formu dáme do rúry na 20 minút, kým okraje ľahko nezružovejú.
  2. Zatiaľ si pripravíme ingrediencie na plnku: nastrúhame si nivu, orechy si nakrájame na drobnejšie kúsky a hrušky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V miske si zmiešame tavený syr s prelisovaným cesnakom a nastrúhanou nivou. Malú hrsť nivy si odložíme na posypanie koláča. Do plnky pridáme kyslú smotanu, orechy a premiešame.
  3. Upečený korpus necháme chvíľku vychladnúť a potom naň rovnomerne natrieme plnku. Na plnku naukladáme plátky hrušiek a posypeme odloženou trochou nivy. Pečieme 30 minút. Vynikajúci je teplý (môžete ho použiť nielen ako dezert, ale ako hlavné jedlo), ale aj studený.