Galette s jablkami
Potrebujeme:
Cesto: 155g hladká múka CBA, 110g maslo CBA, 3 PL studená voda, 1/2 ks nastrúhaná citrónová kôra CBA, 1 štipka soľ
Náplň: jablká CBA, škoricový cukor
Na potretie: 1 ks vaječný bielok CBA, trochu cukor hnedý
Postup:
-
Maslo nakrájame na centimetrové kocky a dáme do chladničky vychladiť. Múku, soľ, citrónovú kôru a vychladené maslo spracujeme v kuchynskom robote alebo ručne, kým hmota nepripomína vlhký piesok. Pridáme tri lyžice studenej vody a spracujeme na cesto, ktoré zabalíme do fólie a najlepšie na hodinu necháme odpočívať v chladničke.
-
Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3 mm do tvaru kruhu. Od okraja necháme 2-3 cm bez jabĺk, pretože cesto sa bude prekladať smerom dovnútra. Poukladáme na mesiačiky narezané jablká. Posypeme škoricovým cukrom a okraje cesta opatrne preložíme smerom dnu. Prehnutú časť cesta potrieme po celom obvode vaječným bielkom a posypeme hnedým cukrom.
-
Galette pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút prikrytý alobalom a následne cca 10 minút odokrytý. Tak ako pri každom koláči však rešpektujte vlastnú skúsenosť s rúrou.
................Dobrú chuť!........................